przepisy z mozzarellą

Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

włoskie dania z makaronem   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

mozarella

Skąd wobec tego wziąć innowacyjny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić i weselić się pysznym smakiem.