Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film
Najnowsze komentarze